A Barcelona legutóbbi hat vereségének egyetlen közös nevezője van: egyszer sem lépett pályára a csapat veterán védője, Carles Puyol.

A 2010/11-es idényben összesen ötször kapott ki a Barcelona, különböző sérülései miatt ezen meccsek egyikén sem játszott Puyol. Legutóbb szombaton, a Getafe otthon kaptak ki a katalánok, ismét a 33 éves védő nélkül.

Guardiola három edzői éve alatt kilencszer kapott ki bajnokin a Barca, ebből hatszor Puyol nélkül. Guardiola számos variációt kipróbált, Sergio Busquets, Javier Mascherano, Thiago és Eric Abidal is szerepelt a védelem közepében, de egyik sem tűnt megnyugtató megoldásnak.

Barca-vereségek 2010/11-ben:
2010. szeptember 11., bajnoki: Barca-Hercules 0-2
2011. január 19., spanyol kupa: Betis-Barca 3-1
2011. február 16., Bajnokok Ligája: Arsenal-Barca 2-1
2011. április 20., spanyol kupa-döntő: Real Madrid-Barca 1-0
2011. április 30., bajnoki: Sociedad-Barca 2-1.

Az AC Milantól kétszer két gólt kapott a Barca a BL-ben, rögtön az elsőnél, Pato gyors találatánál bizonytalan volt, ki fogja a brazilt, később pedig a San Siróban tűnt gyengének a védelem a középpálya és a támadósor teljesítményéhez képest.

Szeptemberben a Valencia 22 perc alatt két gólt vágott a Barcának, ráadásul Roberto Soldado kihagyott egy ziccert, amivel félidőben 3-1-re vezethetett volna.

Puyol erőt, határozottságot és szervezettséget visz a Barca védelmébe, nem hagyja lankadni csapattársai figyelmét. A spanyol nemrég arról nyilatkozott, hogy folytatja a játékot, amíg csak tudja - Guardiolának ugyanakkor ki kellene dolgoznia egy rendszert a távolléte esetére is.