Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Mit művel Löw?

Kissé kiborult néhány német szurkoló Joachim Löw szövetségi kapitány előzetes vb-kerete láttán, néhány játékos nevét olyasmi meglepetéssel olvasták, mint 2006-ban David Odonkorét (aki aztán csereként gólpassz adott Lengyelország ellen).

Nos, a kapuba Marc-Andre ter Stegent állítja a lengyelek (igen, megint) elleni barátságos meccsen a héten, holott nem utazik majd el Dél-Amerikába. Ron-Robert Zieler ezzel szemben kerettag.

Balhátvédnek kiviszi Erik Durmot, a Dortmund 21 éves játékosát, aki összesen 19 Bundesliga-meccsen lépett eddig pályára, válogatott még nem volt. Most akár világbajnok is lehet, ez volna csak a villámkarrier! Durm Chile ellen volt már kerettag, de végül nem lépett pályára.

A középpályán Leon Goretzka és Max Meyer is szerepelhet, mindketten a Schalke üdvöskéi, no de a Schalkét a Real Madrid 6-1-re gázolta le Gelsenkirchenben a BL nyolcaddöntőjében.

Támadásban Kevin Volland (Hoffenheim) lett a nyerő ember, miután Löw lemondott Mario Gomezről. Ezt speciel meg tudjuk érteni.

És maradt két kérdés: az egyformán sérülésből felgyógyult, de még formába nem lendült Sami Khedira és Miroslav Klose előtt nyitva hagyta az ajtót az 54 éves szövkap.

0 Tovább

Tényleg olyan ütősek a belgák?

A belga foci ontja a fiatal tehetségeket, ezt megénekeltük már korábban. A vébén sokan titkos esélyesként kezelik a belgákat, de egy vb mindig más. A titkos esélyes státuszról pedig éppen mi, magyarok mesélhettünk sokat 1986 második felében.

Hamarosan úgyis kiderül minden, de a belgák szokatlan időpontban játszanak barátságos meccset: június 12-én, a vb nyitónapján, zárt kapuk mögött Sao Paulóban.

Az ellenfél az Egyesült Államok lesz, az európaiak "afféle edzésként" kezelik a meccset, Jürgen Klinsmann amerikai kapitány talán komolyabban veszi, ki tudja.

Belgium Algéria ellen kezd majd a vébé H csoportjában, június 17-én, Marc Wilmots csapatára aztán Oroszország és Dél-Korea vár.

Az USA csoportellenfelei: Ghána, Németország, Portugália.

1 Tovább

2014

Egyértelmű céljával, hazánk múltjához méltó ambícióival nyerte el a lakosság feltétlen támogatását a Jövő Nemzeti Labdarúgói program.

HU/BP2014/14372, HU/DEB2014/3769, HU/GYR2014/4711, HU/BP2014/09612.

"Ígéretes generáció, végre összeállhat egy rendes hátvédsor. A klónokkal és a zsoldosokkal együtt 84 százalékos az esély a vb-szereplésre. 2038-ban. Akkor lesznek 24 évesek."

A Nemzeti Labdarúgó Laborban járunk, Kiskapusi professzor a frissen beérkezett adatokat elemzi. Az 1/2014. (I. 1.) kormányrendelet értelmében ez év január elsejétől minden egyes magyar állampolgárt komplex orvosi vizsgálatnak vetnek alá a születésétől kezdve nyolcéves koráig, minden évben.

Vér- és vizeletvétel, székletvizsgálat, genetikai teszt, tumormarker, érvizsgálat. Örökletes betegségek felderítése. Májfunkciók, pajzsmirigyfunkciók, triglizerid, vércukorszint. Mindent kivizsgálni! A begyűjtött információk alapján az élsportra alkalmas egyedeket elkülönítik, a Nemzeti Labdarúgó Akadémiára viszik.

A cél: az egyed hároméves korára eldönteni, melyik poszton a legéletképesebb. Bár a Jövő Nemzeti Labdarúgói program drasztikusnak tűnik, mégsem váltott ki népharagot a tervezésekor: a kormány cserébe azonnal leállította a stadionépítéseket, ezzel lenyugtatta a kedélyeket, melyeket az óidők válogatottjának hollandiai kirándulása korbácsolt fel. A megspórolt tízmilliárdok egyúttal forrásokat biztosítottak a magasabb rendű célhoz.

A "focicsemetékről" - ahogy a népnyelv hívja a kiválasztottakat - a szülők helyett az állam gondoskodik, vállalva a nevelési költségeket nyolcéves korig, mikor végleg eldől, lehet-e az alanyból válogatott szintű labdarúgó. A cél: találni tizenegy magyart, akik labdarúgócsapatot alkotva győzelmi eséllyel léphetnek pályára világszerte.

Kiskapusi professzor az első generációs focicsemeték adatait elemezve klónokról és zsoldosokról is beszélt. A rendszer kizárta a hibalehetőséget. Ha az új generációban nincs minden posztra legalább két, a legmagasabb minőségű labdarúgásra alkalmas egyed, szükségmegoldásként szóba jöhet az Aranycsapat tagjainak klónozása. Az egykori labdarúgók hozzátartozói kivétel nélkül hozzájárultak az eljáráshoz.

Végső esetben honosítás is szóba jöhet. Hazánk Afrika minden egyes országába küld játékosmegfigyelőket, hogy semmiképp ne maradjon hiányposzt. Egy zsoldosnak ugyanakkor nem elég a labdarúgáshoz értenie: magyar nyelvvizsgát kell tennie, ismernie kell a magyar irodalmi klasszikusokat, a magyar történelmet, a magyar tájegységeket, a magyar közönség- és művészfilmeket. Sikeres vizsgák esetén a Jövő Nemzeti Labdarúgói program teljes jogú tagjává válik az Afrikából érkező kiskorú.

Átalakul a Nemzeti Labdarúgó Bajnokság is. Betiltották az óidőkben számos nehézséget okozó, sokszor zavaró tényezőt jelentő úgynevezett "szurkolást". Mostantól fizetett statiszták ülnek a lelátókon, részletesen megtervezett koreográfia szerint buzdítják a csapatokat, gondoskodva a pozitív hangulat kialakításáról, valamint a politikai korrektség meg nem sértéséről. Ilyen formán a nemzet klubcsapatai zavartalan körülmények közt mérhetik össze tudásukat.

Betiltják a nemzeti válogatott mérkőzései előtti sajtótájékoztatókat is. Az alaposan felépített programot nem zavarhatja meg egy-egy váratlan vagy provokatív újságírói kérdés. Továbbá a célok széles körűen ismertek a közvélemény előtt, ezért szükségtelen a tájékoztatás a mérkőzések előtt. Innentől kezdve kizárólag a lehető legalaposabban felkészített labdarúgókon múlik minden.

Kiskapusi professzor nem hiába görnyed álló nap végtelen adatoszlopok fölött. A Nemzeti Labdarúgó Labor komor épülettömbjét a remény aranysugara ragyogja be.

0 Tovább

Bale, Szijjártó, Lewandowski

Miközben Lewandowski megcsalatva érzi magát, amiért nem engedik a Bayernhez, Gareth Bale piaci értéke pedig már kilenc számjegyűre nőtt, addig egy jelentős honi transzferhírről is értesültünk, egyenesen a Parlamentből.

"Szijjártó Péter, a Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub NB II-es csapatának kapitánya újabb egy évre írt alá a klubhoz. A csapatkapitány kijelentette: öröm számára, hogy egy szezonra ismét bizalmat kapott, és munkája mellett is igyekszik heti egy edzésen részt venni, távollétében pedig a számára előírt edzéstervet végzi majd" - szól a Miniszterelnökség kommunikéje, amely a focirajongókat szintén felcsigázó hírrel fejeződik be.

"Szijjártó ma fogadja a Parlamentben Rudolf Gergelyt."

Amikor Dzsudzsák Balázs ott járt, már feltettük a kérdést, hogy mit keres a Parlamentben, de Rudolfnál még inkább indokolt a kérdés. Lehet, hogy a Dunakeszi a Trollfoci-celebbel erősít, aki állítólag havonta hétmillió forintot keres Diósgyőrben, és csatár létére csak egy gólig jutott az előző szezonban?

(A képen balra Szijjártó Péter, mezén egy Pelé-aláírással és egy visszafogott Közgép-reklámmal.)

0 Tovább

Hogy lehet egy focimez ilyen bűnronda?

Amikor a Liverpool bemutatta a csapat következő szezonra vonatkozó idegenbeli mezét, és a hozzá tartozó lila-rózsaszín kapusmezt, akkor a szurkolók azt gondolhatták, hogy ennél rosszabb már nem jöhet. A klub mezeiért felelős tervező azonban bebizonyította a mindig van lejjebb örökbecsűt, és a harmadik garnitúrának összehozott egy, az igényességet teljes mértékben nélkülöző, fekete, fehér, lila mezt, amit megfejelt még egy csíkos sportszárral is, valamint egy sárga kapusszereléssel:


Persze nem a Liverpoolé az első igénytelen, vagy inkább fogalmazzunk úgy, hogy extrém mez. Egy másik angol sztárcsapat, a Manchester United is újított már be furcsa felsővel, pedig a klub általában az egyszerű, elegáns mezeket preferálta. Az 1991/92-es szezonban azonban megmagyarázhatatlan minták jelentek meg az idegenbeli, kék mezen:


A Norwich City 1992/93-as szerelésének tervezői jelentősen lehajrázták manchesteri kollégáikat. A színkonbináción még valahogy túltenné magát az ember, ha sokáig nézzük, megszokja a szemünk, de a korabeli commodore 64 játékból kimásolt mintázat megértése már meghaladta a képességeinket:


A Hull City 1992/93-as tigrismintás mezére aztán végképp nincs semmi mentség:


A mexikói válogatott 1998-ban rendhagyó mezt akart készíteni, sikerült is nekik, de meglehetősen negatívan sült el, kevesen vették, és egy év után le is került a játékosokról és az üzletek vállfáiról is:


A mexikóiak kapusa, Jorge Campos rendre előállt valamilyen rendhagyó mezzel. A válogatottban 1991 és 2004 között 130 meccsen lépett pályára, ilyen, és ehhez hasonló szerelésekben:


Azért David Seaman, a kilencvenes évek egyik legjobbb angol kapusa is értett ahhoz, hogy hogyan kell inkább bohócnak vagy Austin Powersnek kinézni a pályán, mintsem egy focikapusnak:


Nem tudni, hogy a németek mire gondoltak, amikor a sárga, piros, fekete nemzeti színhármashoz egy meghatározhatatlan zöldet társítottak, a totemoszlopra emlékeztető mezt mindenesetre 1994 és 1996 között viszonylag sokszor használták:


Olaszországban a Palermo és a Juventus rendszeresen rózsaszínben virít a pályán, és a Fiorentina lila szerelése sem meglepő, de a kilencvenes években, még Gabrial Batistuta idejében azért sikerült egy érthetetlen mezt megtervezni Firenzében. A lila, fekete, fehér színkombináció mellett külön jól mutatott a mezszponzor zöld-piros logója:


Spanyolországban is kitett magáért az Athletic Bilbao a 2004/2005-ös szezonban. A baszk együttes ultramodern művészeti alkotást akart a mezére festeni, de ehelyett úgy néztek ki benne a játékosok, mintha az Amerikai pszicho egyik jelenetéből léptek volna ki Christian Bale szerepében:


Az utóbbi években azért a Barcelona is odatette magát, a klub sárga mezében nehéz lett volna őket komolyan venni, ha nem tudjuk, hogy a világ legjobb focistáit rejtik:


Két évvel ezelőtt ezzel a mezzel rukkolt elő a Sierra Leone-i válogatott, de vagy a világ nem érett még meg ennek a befogadására, vagy a tervező gondolta kicsit túl a dolgokat, mindenesetre egy évet élt meg a párducos giccsparádé:


És a kedvencünk, az észak-amerikai fociligában (NASL) szereplő Caribous of Colorado csapat 1978-ban Pocahontas-jelmezben játszatta a focistáit:

1 Tovább
«
1234

meddő mezőnyfölény

blogavatar

foci a pályán, megannyi látvány

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek