Ha teljes mértékben elkerülhető nem is lett volna a kedd esti lengyel-orosz meccs előtti tömegverekedés, a lengyel kormány sokat tehetett volna azért, hogy ne a mérkőzés előtti bunyóról cikkezzen ma a világsajtó. Mint tudjuk, a meccs napján, június 12-én ünneplik az oroszok a Szovjetuniótól való függetlenedésük napját, és ezt a Varsóban tartózkodó orosz szurkolók egy a lengyel belügyminisztérium által engedélyezett, békésnek mondott menettel ünnepelték meg. Az ötezer felvonuló között azonban voltak olyanok is, akiknek más volt a szándékuk: néhányan például szovjet zászlót lobogtattak a felvonulók közül, ami mondani sem kell, hogy a Molotov-Ribbentrop paktumot alaposan megszenvedő lengyelek számára a mai napig vörös posztó. Szintén nem a békés szándékról árulkodott a varsói stadionban kifeszített, hatalmas „This Is Russia” (Ez Oroszország) feliratú drapéria, amely egy orosz harcost ábrázolt. (Utalva egyszersmind a 300 című filmre is.)

Persze a másik felet sem kellett félteni: az amúgy is virulens lengyel huligánszcéna már évek óta rettegettebb nemzetközi szinten mondjuk az angolnál, és most hazai pályán mutathatták meg, mit tudnak. És nem is okoztak csalódást: még el sem kezdődött az Európa-bajnokság, amikor már Lodz egyik kocsmájában orosz és angol szurkolókra támadtak rá vagy ötvenen, aztán Poznanban egyszerre támadták be az íreket és a horvátokat, de ez nyilván csak főpróba volt az ősi ellenség oroszok ellen.

Már amióta megtörtént a sorsolás, azóta nyilvánvaló volt, hogy a lengyel-orosz az egész torna talán legkeményebb meccse lesz rendőri szempontból. Ehhez képest innét, Budapestről nézve érthetetlen, ami történik. Pedig – akárcsak négy éve az osztrákok – a lengyelek is visszaállították az Eb idejére az ellenőrzést a schengeni határokon, és az ember azt gondolná, a korábbi brit-német rendőri együttműködések mintájára meg lehet csinálni, hogy legalább ideiglenesen lekapcsolják a legbalhésabb arcokat. Hát ez nem sikerült, pedig Oroszországgal szemben még vízumkényszer is van, mégsem csak ártatlan focirajongókból állt az orosz tábor. Az nyilvánvaló, hogy a lengyel hatóságok egyelőre nem bírnak a saját huligánjaikkal sem, éppen ezért nehezen érthető, miért engedélyezték az oroszok ünnepi felvonulását.

A Daily Mail idéz is egy orosz szurkolót, aki szerint provokatív volt a felvonulásuk, és nem is szabadott volna megtörténnie, miközben a másik oldalt a lengyel bulvársajtó tüzelte, amely folyamatosan az 1920-as „visztulai csodát” hozta fel példaként, melynek során Pilsudski tábornok vezetésével a lengyelek legyőzték a túlerőben lévő Vörös Hadsereget. Ilyen körülmények között nyilvánvaló volt, hogy a lengyel rendőrség, amely „békeidőben” sem képes megfékezni a balhékat, esélytelen lesz. Utólag ugyan fogadkozik a lengyel belügyminiszter, hogy szigorú eljárásban lesz része a letartóztatott 156 lengyel és 24 orosz huligánnak (utóbbiakat öt évre ki is tiltják a schengeni övezetből), és további letartóztatásokat is kilátásba helyezett a biztonsági kamerák felvételeinek tanulmányozása után, egyelőre keveseket győzött meg. Ha a lengyel hatóságok továbbra is csak az események után fognak kullogni, akkor ez az Eb könnyen a legvéresebb nagy torna lehet a kilencvenes évek óta.